Vychytávky a praní spodního prádla

Pořídila jste si krásné spodní prádlo a po pár vypráních je vytažené? Taky ztratilo původní barvu? Košíčky se zdeformovaly? Bílá už není bílá, ale šedivá? Jste naštvaná, kolik peněz prádlo stálo, a teď ho můžete nosit tak akorát na zahradu? Srazilo se Vaše prádlo? Vylezla v pračce kostice?

Je dobré se zamyslet, zda se Vaše spodní prádlo nezničilo špatným postupem při praní.

Rozhodně se vyplatí informovat hned při koupi prádla, jak se o daný kousek starat. Někteří prodejci mají podrobné pokyny na praní připravené. Pokud pokyny na praní nedostanete, nevadí. Každé prádlo má svoji cedulku se složením materiálu, podle kterého volíte způsob údržby.

Taky cedulky hned stříháte a bez čtení hodíte do koše? Odteď cedulky uschovejte a hlavně se podle nich při praní řiďte, prádlo vydrží podstatně déle.

Je potřeba si uvědomit, že nelze prát montérky stejným způsobem jako krajkovou podprsenku.

Nové spodní prádlo je většinou silně škrobeno, také se osahává a zkouší v obchodě. Ačkoliv se to může zdát samozřejmé, že se nové prádlo má nejdříve vyprat, opravdu hodně se setkáme při zpětné vazbě od zákaznic, že prádlo nosí ihned bez vyprání. Víme i o případech, že nové prádlo vyvolalo silnou reakci pokožky vyrážkou, či svěděním. Proto doporučujeme nové prádlo nejdříve vyprat a pak teprve nosit. 

Hygiena je důležitá v životě i u spodního prádla. Podprsenku si vyměňte nejlépe každý den. Mnoho žen si neuvědomuje, kolik bakterií, špíny i potu se při delším nošení v podprsence nashromáždí. Navíc se agresivní pot může dostat ke kosticím, které můžou začít i nehezky vrzat. Pokud nebudete podprsenku prát po každém celodenním nošení, může to mít neblahý vliv na materiál i elasticitu. Zkrátíte tak výrazně životnost svého oblíbeného spodního prádla, a navíc mírně ušpiněné prádlo máte vyprané hned, ovšem propocené a špinavé prádlo už tak snadno nevyperete. 

Praní ručně

Pereme ve vodě 30°C ve speciálním pracím prostředku na jemné prádlo, funkční sportovní prádlo a termo prádlo. Prádlo nechejte namočené pár minut, lehce ve vodě promačkávejte. Po vyprání vymáchejte. Nepoužívejte žádnou aviváž. Podprsenky jemně vymačkejte v ručníku, přeneste na sušák, nebo na jiný rovný prostor, kde si košíčky natvarujte a rozložené necháte uschnout. Věšení za ramínko na šňůru nedoporučujeme, dochází k vytažení materiálu. Jemné prádlo ani podprsenky nesmí do sušičky.

Pokud budete podprsenku prát v pračce, bohužel nelze uznat reklamaci v případě vylezlých, nebo prasklých kostic, jelikož se toto právě v pračce může stát.

( výrobce dokáže určit, zda byl výrobek prán ručně, nebo v pračce)

Třídit prádlo se vyplatí

Choulostivé materiály jako je hedvábí, krajky a výšivky vyžadují zvláštní zacházení a do pračky rozhodně nepatří. Jemné a spodní prádlo je dobré si roztřídit do pracích sáčků na zip. Do pračky se snažte dávat prádlo podobných materiálů. Kašmír, samet a vlna perte vždy odděleně a ručně! V pračce se může srazit, vytvoří žmolky, ztrácí tvar i barvu. Nedávejte do pračky prádlo, které je náchylné ke žmolkům a už vůbec je neperte spolu s ostatním prádlem! Žmolky by se mohly dostat i na Vaše podprsenky, ze kterých není snadné žmolky odstranit. Kde si nejste jistí, zda prádlo nežmolkuje, vyzkoušejte skvělou a jednoduchou vychytávku. Přidejte do pračky houbičku na nádobí. Houbička případné žmolky dokáže částečně zachytit.

Proč dávat prádlo do pracích sáčků?

Prádlo se v pračce různě zamotává a asi nechcete vytáhnout z pračky vytahané a pomuchlané prádlo. Z podprsenky může v pračce vylézt nebo prasknout kostice a poničit nejen ostatní prádlo v pračce, ale i samotnou pračku. Kvalitní sáček na praní má velmi malá očka a v případě, že vyleze kostice, zůstane v sáčku a neponičí další prádlo a pračku.

pd-washingadvice

Dávejte do sáčku i prádlo, které má kamínky či jiné ozdoby, které by mohly další prádlo v pračce i nehezky potrhat. Do pračky můžete umístit i více sáčků najednou. Vaši pračku nepřeplňujte. Přidejte speciální prací prostředek na jemné prádlo. Perte na 30-40°C. Program zvolte na jemné prádlo. Pozor na ždímání, můžete nastavit bez ždímání a prádlo jen lehce po vyprání vymačkat v ručníku, nebo si zvolte ty nejnižší možné otáčky ždímání. Nedávejte žádnou aviváž. Po vyprání přeneste podprsenky na sušák, nebo na jiný rovný prostor, kde si košíčky natvarujte a rozložené nechejte řádně uschnout. Věšení podprsenky za ramínko na šňůru nedoporučujeme, dochází k vytažení materiálu. Pokud nemáte jinou možnost, pověste podprsenku na 2 kolíčky, a to uchycením za kostici na bocích obou stran. Jemné prádlo ani podprsenky nesmí do sušičky.

Proč ne aviváž?

Aviváž snižuje pevnost vláken a ty časem povolí a vytáhnou se. Vaše oblíbené prádlo ztratí elasticitu, stane se vytahaným a přestává být nositelné. Vypráním však starost o podprsenky nekončí! Podprsenky skladujte nejlépe rozložené, košíčky vytvarované a můžete i za sebou v šuplíku. Pod tu první doporučujeme vložit vycpávku, aby nedošlo k deformaci. U cestování pozor na promáčknutí košíčků, nepřelamujte košíčky do sebe. Dochází k nevratnému poškození povrchu vyztužených košíčků zvlněním materiálu.

Jak odstranit žmolky a cucky na prádle?

Odstranění žmolků a cucků na prádle hravě zvládne odstraňovač žmolků. Dříve žádné nebyly a naše babičky používaly houbičku, žiletku nebo nůžky. Svoje prádlo položte na rovný povrch, napněte a hrubou houbičkou přejíždějte přes místa kde jsou žmolky. Pokud jsou žmolky opravdu výrazné a houbička to nezvládne, použijte žiletku. Dbejte na pořádné napnutí materiálu, aby se materiál neprořízl. Poslední možností je vzít nůžky a pomalu cucky a žmolky odstříhat.

Z bílé podprsenky máte šedivou?

Pokusíme se z ní udělat zase bílou. Naše babičky měly na zašedlé bílé prádlo skvělý trik. Rozpusťte 3 polévkové lžíce jedlé sody, 1 prášek do pečiva a šťávu z jednoho citronu ve vodě do 30 °C v přenosné nádobě, namočte vaši zašedlou podprsenku na 3 hodiny. Občas ji v roztoku promačkejte. Pokud je Vaše podprsenka ještě ne dost bílá, daný roztok i s podprsenkou v pracím sáčku vložte do pračky. Perte na jemný program do 30°C. Podprsenka je opět krásně bílá.

Ze zašedlé podprsenky krásná tělová

Ano, i tuhle vychytávku našich babiček Vám prozradíme. Vaši podprsenku namočte do silného odvaru černého čaje. Ponechte v čaji za občasného promačkání po dobu půl hodiny, nebo dle požadovaného odstínu. Poté barvu zafixujte v roztoku ocet a vlažná voda v poměru 1:4. Máchání a sušení způsobem jako při praní spodního prádla.

Praní plavek

Nové plavky je vhodné před prvním použitím namočit v jádrovém mýdle. Lze přidat i trochu octa, zafixuje se tak lépe barva a také jejich elasticita. Neždímejte a nechejte volně uschnout. Sušíme vždy na ruby, nikdy na přímém slunci. Po každém použití plavek je co nejdříve ručně vymáchejte v čisté vodě. Perte ručně v šamponu. Po skončení sezony vyperte plavky v pračce, v sáčku na zip do 30°C na jemný program. Uschovejte v plátěném či jiném vzdušném, klidně i v pracím sáčku. Neskladujte v igelitových a neprodyšných obalech, dochází ke zpuchření a popraskání plavkových gumiček!

Oblečení z viskózy, na co si dát pozor?

Péče o spodní prádlo

  • Nebělit
  • Žádné profesionálně suché čištění
  • Nesušit v sušičce
  • Praní ručně i v pračce 30°C 
  • Nežehlit

 

brahunting_logo_ruzove